Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koho volit - zamyšlení první

Přicházející volby nutí k zamyšlení.

Sliby politiků před volbami se zatím po volbách vždy rozplynuly jako dým, opakovaně.

Volební programy stran se náhle radikálně mění. Občan jen zírá, jak se prostřednictvím poslance jeho hlas přiklání tady k navýšení daní, ke zdravotnickým poplatkům, tady k církevním restitucím ( a to ve svém okolí neznám nikoho, kdo by je schvaloval...) atd... Poslanci na nás dělají dlouhé nosy, protože ústava zaručuje jejich neodvolatelnost a imunitu. A vzdát se mandátu? (což je ústavou jediná dovolená možnost...)?

A tak se díváme, jak se změní program, jak poslanci nakonec bezostyšně a arogantně dávají najevo svoji "sílu hlouposti". A to je ten lepší případ, oni totiž také bezostyšně navyšují svoje platy, berou trafiky a kradou. Z našich peněz - z námi odevzdaných daní. Abych byl upřímný - ne všichni, ale "větší většina"...

Co s tím? Jsme vydáni na pospas opakování chyb? Máme šanci něco v tomto státě změnit? Budeme jen nadávat u piva nebo bojkotovat volby? To k cíli nevede, podívejme se zpět.

Můj dobrý přítel nadčasově poznamenal, že pokud neuděláme změnu, žádná nepřijde.. Jak prosté. Tedy - chcete změnu? Já určitě, už toho mám opravdu dost. Jak změny docílit? Na dlouhé přemýšlení je jednoduchá odpověď, ale chce to trochu "práce".

Změna první:

Tentokrát půjdu najisto k volbám a dám svým hlasem najevo, co od státu očekávám. Budu volit lidi, kterým věřím a program, který chci.

 

Změna druhá

Budu volit lidi, co za svým programem a slovem stojí, ne strany. A budu volit strany nové, protože ty co už ve volbách byly, nám ukázaly, co umí, od nich změnu nečekejme...

 

Změna třetí

Ať už budu volit jakoukoliv stranu, budu kroužkovat (dávat preference) a volit ty lidi, co znám. Pokud moje smýšlení směřuje např. (doufám, že ne) k Top09, rozhodně nebudu volit pana Kalouska, který už nám ukázal dost své ignorance a neschopnosti, ale zakroužkuji  nové jméno - udělám změnu, změnu očekávaje.

 

Změna čtvrtá

Nenechám se zmást hrou na levici a pravici, natož pak zastrašit. Každý z nás potřebuje obě ruce... Ale musíme je mít zdravé a pracovité. Volte lidi, volte program. Nebojte se "barev".

 

Změna pátá

Volme lidi s historií. Kdo za sebou zanechal poctivě vybudované hodnoty, ten ví jak zlepšit podmínky všem. Volme osobnosti, které jsou ochotny nést za své činy a sliby odpovědnost.

Že jsem "naivní"? To byl i Galileo Galilei, to byl Einstein, to byl i Edison, Tesla a dokonce i Baťa, když budoval pro své dělníky v té době nezvyklé kolonie domů... Nenechte pohřbít to, co se nám líbí a to, co chceme. Ozvou se usedlí a arogantní odpůrci ze současných stran, kteří nejsou schopni vymyslet a přijmout nové metody vedoucí k cíli. Oni změnu totiž ve skutečnosti vůbec nechtějí. Oni se jí totiž bojí - bojí se nových lidí, nových myšlenek, zákonů, pravidel, pořádků a cílů "nás obyčejných lidí".....

 

RAK

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Je těžké odhalit příčinu a následek

(Ivo, 1. 9. 2013 10:37)

Radku. Není to tak snadné, a nevím, zda postačí Tvých 5 změn.¨
Ony do jisté míry řeší následky a ne příčiny.... Proč ?

bariéra 1: už jsme většinově vycvičeni na to, očekávat s nataženou rukou, co nám (z našeho mimochodem....) strany nabídnou. Já tomu říkám, korupce 1. úrovně a to je korupce voličů. Zde je převážná část národa korumpována a nikomu to nevadí....řešení univerzální neznám, ale s jistotou vím, že by tuto devastaci patrně zmírnil zákaz propagace programů politických stran na billboardech a náměstích a omezení jejich představení voličům na pevně daný formát ve veřejnoprávní televizi ......a šmitec.

bariéra 2: přerozdělovací proces je čím dál větší (navzdory všem řečem zprava a zleva...). Právě přerozdělování je "MOC" to je to o co všichni stojí, proto se derou do politiky i autsideři a v mnoha ohledech je problém v tom, že na kandidátce je takových osob možná většina a pak "babo raď " koho vykroužkovat. Zde řešení vidím snad v tom, aby financování většiny akcí šla odspoda přes obce, kde s v malém krade hůř a všichni si vidí lépe do talíře. To ale strany nepřipustí, neboť právě veliké zakázky jsou patrně zjevným zdrojem jejich financování a to opět napříč celým spektrem. Aby neměli potřebu peníze na kampaně a vymývání mozků voličů vynakládat, bylo by potřeba jak je uvedeno výše, kampaně minimalizovat na "formálně dané představení volebního programu v pevně daném schématu".

bariéra3: ve společnosti je stále menší a menší část těch, kteří hodnoty vytvářejí. Je to dáno jednak pozitivní rostoucí produktivitou práce, bohužel i nezaměstnaností a stárnutím populace ale i růstem úřadů a byrokracie. To nás patrně úplně ubije. Bývalo v minulosti známé i pravidlo, že na volbách se síla hlasu lišila podle toho, jak velkou částkou daný jedinec přispíval do veřejných prostředků. Logiku to má velkou .... plýtvání by se omezilo patrně výzmamně. Má to řadu svých pro a proti, ale i toto je jeden z prvků....proč to prostě "nefunguje" a máme pocit, že vše jde špatným směrem.

bariéra 4: neoprávněný pocit, že se máme špatně. Zde bohužel jde o fakt, který je těžko pochopit, pokud člověk necestuje a nemá určité potřebné penzum znalostí a zkušeností. Mám mnohdy pocit, že stále ukazujeme na jiné země jak "to tam mají a my je doháníme" .... a vůbec netušíme, že pokud by jejich občané znali náš velice "tolerantní systém", byli by v šoku, že si žijeme jako ".... v žitě". Příklad jsou německé platby u lékaře, anglická zdravotní péče, dánské daně .... nechce se mi pokračovat. Důkazy jsou jasné. Pokud je někdo zdravý a krásný, utíká si vydělat do světa, ale když má rodit a nebo je nemocný, maže zpátky do české kotliny, neboť zde jsou podmínky v podstatě nejlepší. Zde ale upozorňuji na fakt, že to není navždycky.... Závěr ale je optimistický. Máme se dobře a uvědomme si to !!!! Pokud si toto uvědomíme, začneme ve volbách řešit jiné věci než to, kolik nám kdo nasype bez práce do kapsy, abychom se měli ještě lépe. Začne nás třeba zajímat skutečné zdraví ekonomiky, začne nás opravdu zajímat budoucnost našich dětí a třeba i budoucí důchodový systém atd....dnes na to podle mne každý kašle a žije ze dne na den s vnitřní hrůzou kdy se "TO" podělá.... Ostatně to jsme už jednou v naší generaci zažili ...že ?

bariéra 5: ta je v nás. Je u nás předmětem hluboce zažrané národní vlastnosti, hledat ve všem chybu u druhých. Nepoužíváme mnoho selského rozumu a velice rychle se umíme spřátelit se zlem, pokud z něj máme prospěch. Zde řešení rychlé není. Je to po generace pěstovaná vlastnost, která trápí náš národ od nepaměti. Cizí objímáme a vlastní likvidujeme. V tomto vidím možná nejhoršího nepřítele "lepších časů" našich volebních výsledků.

K volbám ale Radku jistě půjdu, nicméně v obavě, jestli tou Tvojí metodou najdu koho volit !

Ivo

Děkuji za názor hodný občana milujícího svoji vlast a tedy i svoji rodinu!

(vasek, 31. 8. 2013 20:34)