Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejen o potápění na Kubě

9. 6. 2012

     Ke 20ti letému výročí svatby jsme si s Majkou navzájem dali návštěvu Kuby. Bezva nápad.

 http://youtu.be/c8JsWNpxMDw

Chtěli jsme na Kubu ještě za Fidela, dřív než se i Kuba změní. Odletěli jsme po Vánocích, do hotelu Breezes Jibacoa, přes německou cestovku. Vše vyřízeno přes internet, letenky jsme vyzvednuli ve Vídni na letišti. Jako zástupci Česka letíme sami. Po 14ti hodinách závěrečného letu (nechápu logiku leteckých koridorů - letěli jsme až na sever Kanady a pak teprve dolů přes půl Ameriky) a hodinové cestě busem jsme v hotelu. 80 procent dovolenkářů tvoří kanaďané, z Evropy sem tam němec nebo ital.

Ubytování i jídlo je výborné kvality. Na pláži bílý písek a kolibříci, dovolená snů, karibik.

 

Pohled na moře, lagunu a resort Breezes Jibacoa z kopce nad ním:

http://youtu.be/aCO5IvJYoTE

Úprava jedné z tabulí pro večeři mořských jídel:youtu.be/decygXsHVlY

Zelený kolibřík na pláži:  http://youtu.be/d7oxU1wxWQE    http://youtu.be/-Jkol3o-nTw

 

A i když  bylo 2 dny špatné počasí (dopad hurikánu na Floridě), užívali jsme si.

Příprava kokosáku s bílým rumem:  http://youtu.be/JxQSDEozuN8

Malinký místní hadříčkový trh...:http://youtu.be/IpYNVmqfGlI  (to já nemusím..)

 

Jsme přímo v přírodě a tak se mi nepodaří odlákat pozornost Majky, když přes cestu mezi naším ubytováním leze jeden a půl metru dlouhý had. Ujišťuji ji, že není jedovatý, ale sám nevím. Pro další skvělé podněty je ale scéna brzy zapomenuta, Majka jen zkontrolovala velikost mezery pode dveřmi, kde v přízemí bydlíme, podle ní had neproleze a je klid.

Před hotelem je půjčovna kol (značka Minerva) a je možné půjčit si motorku (Jawa).

http://youtu.be/JXeci19grrw

http://youtu.be/wGDw-1SJsXI

      Přímo u hotelu je dive centrum. Potápění - myslím provedení ,ne přírodu - odpovídá socialistickému režimu. Potapěči berou stejný plat, ať se potápí nebo ne. Každá větší vlnka nebo větřík je proto důvodem pro odklad dnešního potápění na zítřek a dnes máme lenošení. Přesto se mi podaří udělat množství pěkných ponorů. Je možné potkat barakudy, langusty, kotvy a kanóny z lodí, které zde ztroskotaly. Být to tak u nás...

http://youtu.be/N1pZFxtoAM0

http://youtu.be/p5KVzRiMXg8

 http://youtu.be/_pfID8Bm-9A

Výbava a znalosti kubánců pro podvodní sport jsou tak na hraně. Někteří nemají počítač, někteří neznají tabulky. Vrcholem je následující zážitek. Potápím se 2x denně. Dopoledne sami okolo 30ti metrů se zkušeným instruktorem. Po hodině odpočinku na břehu berou na potápění i nováčky a hloubka je maximálně do 20ti metrů. Sedím nade dnem a užívám si ryb. Dostat některé nováčky pod hladinu není snadné, instruktor je musí doslova postupně "stahovat" a tak to trvá... S takovým výcvikem - to je risk, nechápu, že je berou na otevřenou vodu.

http://youtu.be/TF50UaEeJJI

Sleduji houfy ryb, měkké korály, pohyb jasných začátečníků a přemýšlím, jakl moc je nezodpovědné mít 6 nováčků na jednoho instruktora.

http://youtu.be/L50gc6IW5a8

Instruktor je i pro mne nový. Po 40ti minutách tuším, že jsem na hranici tabulek s nasycením dusíku a měl bych jít do menší hloubky. Osobní strážce - počítač na ruce mi to začne dávat najevo pípáním. Ukazuji instruktorovi, že jdu nahoru a poplavu nad skupinou. Tahá mne za nohu dolů a vysvětluje mi, že mám pořád dost vzduchu, že mám zůstat. Prostě nechápe, že jsem nasycený dusíkem ještě z předchozího ponoru, i když mu rvu svůj počítač s jasným varováním před nos... Vysmeknu se mu a  pomalu měním hloubku. 5 metrů pod hladinu skupinu sleduji, dělám povinnou přestávku na vysycení dusíkem a ještě si raději přidávám dalších 5 minut. Přijíždí člun a bere mne. Posádce situaci vysvětlím. Po vynoření skupiny s instruktorem ale trvá 15 minut, než to pochopí on. Dělám si mnohokrát ověřený závěr - pod vodou je třeba se spoléhat hlavně na sebe a pak parťáka - budyho. Škoda, že zde se mnou není Lukáš, který má zrovna zkouškové období. Byl bych více klidný.

Potápění na Kubě má ještě další zvláštnost. Na břehu sedí téměř co kilometr policajt s vysílačkou. Původně jsem si myslel, že hlídají resorty. Ale jako další službu mají policisté za úkol hlídat moře a lodě. Posádka se musí při odjezdu a pak každých 10 minut vysílačkou ohlásit, stejně tak při návratu lodě na břeh. Už samotné nalodění je pod tvrdým dohledem. Raději kameru "balím".

http://youtu.be/Xf45Nz68i3o

Po 5ti dnech mám u kubánců respekt a začíná přátelství. Jsem pozván do jediné zamčené klimatizované místnosti v dive centru. Funguje jako velký humidor. Ve všech skříních jsou doutníky všech tvarů a značek, ale za třetinové ceny! (asi sleva za dodávku přímo z fabriky....) Na můj dotaz na kolek a potvrzení o nákupu (nechci na Kubě riskovat na letišti případné zatčení) vytahují role kolků a razítka.  Neodolám a 4 krabice doutníků mění majitele. Je to v konečné fázi důvod, proč si v Česku koupit humidor. Nejsem totiž žádný kuřák a tak mi některé doutníky vydržely dodnes.

Maruška nachytána při ochutnávce doutníků  http://youtu.be/joAVDNB6AcI

Při potápění jsem si všimnul, jak jeden z těch lepších z kubánských potápěčů ukazoval svůj nůž kolegům a sklízel velký obdiv. Obyčejný nůž, který byl uzpůsoben a kterému kubánec udělal ne zrovna bezpečné pouzdro na připevnění na nohu. Sám nosím jeden malý nůž vždy, připnutý na hrudním popruhu. Pokud se potápíme do vraků a hrozí tedy riziko zamotání do lan, silonů nebo sítí, nosím i druhý velký nůž na noze. Malý nůž s připevněním na hrudní pás jsem kubánci před odjezdem věnoval a měli jste vidět jeho radost..

Kromě potápění jsme s Majkou podniknuli výlet autobusem s průvodkyní do Havany. (Průvodkyně ja tak zmáknutá, že Kuba je pro ni vše a vše je tu nej...) Samotná cesta je zážitkem. Vidět, jak skoro všichni bydlí v chatrčích ze zbytků plechu. Staré rezavé rafinerie. Nové - budované Čínou. Stará americká auta. Super dálnice na které potkáte jedno auto za 5 minut. Domy hlavního města, kde sklo v oknech je naprostá vyjímka. Americká ambasáda, obestavěná stožáry s prapory (jako hustší les), aby na ni nebylo vidět. Policajti na křižovatkách, kteří určují, kdo do právě projíždějícího auta přisedne (v rámci efektivity nemáte právo jezdit s nevytíženým autem, ani když je "osobní"). Školáci ve stejnokrojích, vděční za tužku. Žebráci. Policajti Vám neustále v patách, kteří seberou třeba i kytici, kterou někomu věnujete a prodají ji květinářce za peníze zpět. Ministerstvo - panelák. Atd, atd.

Místní autobus (ten nejlepší pro turisty):     http://youtu.be/LJ9VJVfHbpw

Christus Havany  (nezaměň s Riem..o:):    http://youtu.be/c5mkyouIYME

Nejstarší a jediný aquadukt Havany:    http://youtu.be/QhwqqzhomtI

Náměstí v Havaně, kde se prodávali otroci:  http://youtu.be/yM9q2gK3iHM

Školáci ve stejnokrojích:    youtu.be/0ErjQdjAFDY

Všeříkající pohled na Havanu z kavárny, kde Ernest Hemingway napsal knihu "Stařec a moře": youtu.be/JLoiRzqfYZM

Budova kapitolu:   youtu.be/NIRQCgRRhco

"Paneláky" parlament a ministerstvo obrany z náměstí Revoluce: youtu.be/Ymntq8qpTbw

 

 

Další poznávačka byla na jednodenní cestě "junglí" a za místním zemědělstvím. Drobná farma, kde pěstují banány, cukrovou třtinu. Používají primitivní techniku k drcení třtiny. Starý ruský traktor pro sklizeň.

U stromu v džungli:  http://youtu.be/YnCboj1xE6o

Větší sklípkan aneb jak spolehlivě vzrušit dámy: http://youtu.be/3OdjV-CD-xM

Drcení cukrové třtiny, styl Kuba:  http://youtu.be/ddN_NeyR_rY

Belarus MT45MC:    http://youtu.be/0Z8G_9ayUqI

Ještěrka:  http://youtu.be/Adiou24mJzs

 Jsem rád, že jsme Kubu viděli.  Ještě z Kuby upřesňuji po internetu cestu domů, termín, kdy přijedeme. Mimochodem - internet jede v největším z hotelů jen někdy, hodně mizerně a musíte vyplnit pár papírů, než se k němu dostanete..  A nesmí být hurikán..Tak ahoj Kubo.

 

RAK

  

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kuba 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář