Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jamajka, březen 2012, první díl

2. 4. 2012

      Podělím se o pár postřehů z nádherné dovolené na Jamajce z března 2012. (text budu psát a informace přidávat postupně, je dost co sdělit a alespoň se máte na co těšit....)

Cesta tam se protáhnula skoro na den. Autem do Vídně, let do Dusseldorfu, přestup, let na Jamajku - Mangrove Bay, 2 hodinová cesta autem na pláž Negril. Samotná pláž je dlouhá přes 8 km, s oslnivým bílým  pískem, azurová voda.
Na letišti zdlouhavé odbavení, výměna USD dolarů za jamajské dolary (doporučuji měnit jen základ za 5t Kč, výhodnější na celém ostrově bylo platit přímo USD). Voda má ráno teplotu 27 stupňů (plavat jsme chodili před snídaní v 7), večer pak je 30 stupňů...-tedy myslím vodu. A to byl březen - zimní měsíc s nejnižšími teplotami. Vzduch příjemných 25 v noci a do 35 ve dne. Občas deštík z bouřky. Jamajka nezapře, že záměrně kvůli přírodě nevysouší močály, takže po setmění je lepší se natřít repelentem kvůli moskytům.

Obsluha je všude "liknavá", sednete li si na snídani, počítejte s 1-2 hodinami, večeře se protáhne...ale západ slunce přímo z hotelové restaurace u večeře stojí za to... http://youtu.be/yOyTs6i-LVM    .Jídlo je výborné a seženete vše, včetně evropské kuchyně. Jejich pivo je Red Stripe a seženete je od 2 do 3 dolarů (v nejlepších restauracích za 5). Obsah 340 ml je Large... a má 4,7% alkoholu. Jamajci nikam nespěchají, na vše je odpověď "no problem" nebo typické "ja man" - něco jako naše jasně, ano pane.

Na pláži jsou služby všeho druhu a to jak ve stáncích, tak od všudypřítomných pochůzkářů. Nabídka pití, ovoce, pečiva, mušlí, vodních sportů, kouření. Tím kouřením zakončuje svůj sortiment každý - tedy chcete li cigarety, marjánku, hash nebo něco silnějšího - jak je libo. Na Jamajce cítíte ten odér co 30 metrů a byl nám protivný hned druhý den...  Jeden typický prodavač se svým "no smokes today?" na videu pro Vás...  youtu.be/EJzw3d-sfUU   Také uvolněné lidi všeho druhu (nemyslím Majku v síti...) uvidíte na plážích   http://youtu.be/rfWebd2Do38 (a to není nuda - tedy pláž, jinak ano v tomto případě..) v pozadí jamajská vlajka.

Resort byl příjemným překvapením. Plný rostlin, kolibříci byli k vidění před setměním. http://youtu.be/KoR5wqOA2uQ  http://youtu.be/yHjdMHvyBYY

Přes den bylo možno vidět rejnoky sting ray přes 1 metr pouhých 10 metrů od břehu.http://youtu.be/kVNqSCUWuOQ


 

Náhledy fotografií ze složky Jamajka, březen 2012